30-07-2009

Bibian Mentel wereldkampioen aangepast snowboarden

Bibian Mentel is met een voorsprong van maar liefst 11.46 seconde op het onderdeel snowboardcroos, wereldkampioen aangepast snowboarden geworden. Het wereldkampioenschap hanteerde voor dit jaar voor het eerst een nieuw classificatie systeem, waarin de 'zwaarte van je handicap' wordt verrekend met de eindtijd. Bibian heeft t.o.v. haar concurrenten de 'lichtste handicap', waardoor ze een stuk sneller moest rijden om de winst te pakken. Kortom, een buitengewone prestatie en zeker als je bedenkt dat dit jaar voor het eerst gewerkt wordt met een nieuw classificatiesysteem..

Uitslag: WSF Snowboardcross World Championship 2009 SBX:
Ranking First
1ste Bibian Mentel NL
2nd Nicole Roundy AUS
3rd Jodie Thring AUS

Vanaf september start op RTL 5 het programma 'Nog 24 uur' waarin talentvolle mensen die stuk-voor-stuk een bijzonder verhaal hebben worden gevolgd. Een verhaal dat in de komende 24 uur tot een soort apotheose komt. Waarbij de weg er naartoe heel belangrijk blijkt te zijn.
Ook het verhaal van Bibian en haar 24 uur naar de wereldkampioenschappen is een 13 minuten item binnen programma (details volgen).

Bibianís achtergrond:
Maar liefst 250 dagen per jaar was Bibian als topatleet van de NSkiV jaren geleden in de sneeuw te vinden. Ze reisde de hele wereld over en behoorde tot de allerbeste Snowboarders. Op weg naar de Olympische Winter Spelen van Salt Lake in 2002 raakte ze geblesseerd en werden kankercellen in haar onderbeen gevonden. Een amputatie was het gevolg. De artsen van het revalidatiecentrum waar Bibian behandeld werd, vertelde er alles aan te doen om haar zo snel als mogelijk weer aan het lopen te krijgen. "Lopen, ja dat is een minimaal vereiste! Ik wil zo snel als mogelijk weer op mijn board staan", was de reactie van Bibian waarmee ze de artsen blij verraste.

Enkele maanden later werd ze uitgenodigd door een vriend om een paar maanden uit te rusten in zijn huis in Zwitserland. Lekker de bergen in; een plek waar Bibian zich het fijnst voelt, zo vrij en gelukkig. Ze stond in de sneeuw, zag andere snowboarders en het begon te kriebelen. Ze pakte haar vertrouwde board en met veel pijn, maar met een fantastisch vrij gevoel voelde ze de vertrouwde sneeuw en gleed de berg af!!

Geen rolstoeltennis of basketbal voor Bibian, maar haar sport dat is waar ze voor ging!! Ze laat zien en draagt uit dat je passie en sporten in het algemeen niet stopt als je leeft met een lichamelijke beperking. Vanuit deze gedachte en levenswijze strijdt Bibian nu om het snowboarden op de Paralympische Spelen te krijgen. Naast deze missie staat haar leven in alle opzichten in relatie met sport. Vanuit de functie als atletenmanager bij Red Bull Nederland is Bibian dagelijks opzoek naar hoe zij vleugels kan geven aan haar atleten (Ruben Lenten, Duncan Zuur, Denise de Haan, Dimi de Jong, Marc de Reuver, Kevin Meevissen). Van mental coaching, voedingsadvies tot grensverleggende projecten. Vleugels geven aan haar atleten en daarnaast vleugels krijgen d.m.v. vrije dagen om haar missie en persoonlijke doel na te streven. Ze is forerunner bij de grote World Cups en is nu in Nieuw Zeeland aanwezig om de belangrijkste wedstrijd van dit jaar te rijden; de wereldkampioenschappen snowboardcross adaptives. Dit heeft geleidt tot de wereldtitel, mooier kan niet!« terug