Sluit deze melding
Menu
Classificatie aangepast wintersport

Voor alle sporters met een handicap geldt dat wanneer je wilt deelnemen aan (inter)nationale wedstrijden, je in het bezit moet zijn van een classificatie. Deze classificatie geeft aan welke handicap je hebt en in welke klasse je geplaatst wordt tijdens wedstrijden.

Klassen:
Aangepaste sporters komen uit in verschillende klassen. Bij het aangepast alpine skiën heb je de staande, zittende en visuele klasse. Bij het parasnowboarden heb je drie klassen, namelijk de upper limb, lower limb 1 en lower limb 2.

Deze klassen zijn er zodat er een eerlijke competitie onder de sporters kan plaatsvinden. Binnen de classificatie worden sporters beoordeeld in welke klasse ze moeten uitkomen. Om de classificatie te bepalen wordt gebruik gemaakt van medische gegevens, biomechanica, functionele anatomie en tevens de analyse van de specifieke sporttechnische uitvoering van bewegingen in die tak van sport. Pas nadat een sporter is geclassificeerd kan hij/zij deelnemen aan de wedstrijden.

Indien de sporter geclassificeerd is behoeft hij/zij niet jaarlijks terug te komen om zich opnieuw te classificeren. Binnen bepaalde klassen/beperkingen kan het zijn dat de mate van beperking veranderd. Deze sporters moeten om de twee jaar een review ondergaan om te kijken of de klasse waarin zij skiën nog steeds voldoet.

Nationale classificatie:
Vanwege organisatorische veranderingen binnen het algemeen classificatie instituut is de informatiestroom zeer veranderlijk. Indien je je wilt aanmelden kan er contact opgenomen worden met de coördinator aangepast wintersport Caroline Ooms: c.ooms@wintersport.nl / 070-3101175 voor de huidige situatie.

Internationale classificatie:
Deze classificatie wordt verzorgd vanuit het International Paralympic Comité (IPC). Jaarlijks zijn er maar twee classificatie momenten ter wereld. In Europa is dat moment in SnowWorld Landgraaf tijdens de IPCAS races. Een internationale classificatie kost € 50,00. Om je aan te melden voor een classificatie dien je het volgende te doen:
1. Je moet in het bezit zijn van een internationale licentie. Informatie hierover, vind je hier.
2. Aangeven dat je geclassificeerd wilt worden via de coördinator aangepast wintersport. Zij zorgt ervoor dat je op de lijst komt te staan bij de IPC. Contactgegevens staan hierboven vermeld.
3. Voortijdig een Engels medisch dossier te sturen waarin jouw beperking wordt uitgelegd. Dit formulier is hier te vinden.
4. Formulier opsturen naar het sportsecretariaat; sportsecretariaat@wintersport.nl
5. Zelf ben je verantwoordelijk om te kijken wanneer je op welke dag en tijdstip je bent ingedeeld. Het schema is hier te vinden.