Skileraressen Bridget en Leana aan het woord!


Vanaf deze week openen we het ‘ski- of snowboardleraren aan het woord’, te beginnen met het verhaal van Bridget en Leana. Deze twee enthousiaste skileraressen hebben afgelopen sneeuwweek in Kaprun de niveau 4.1-opleiding gevolgd. Het zijn twee gepassioneerde dames die al actief zijn in de Nederlandse wintersport en graag hun verhaal met jullie delen!

Wie zijn jullie?

Hallo allemaal! Wij zijn Bridget (21 jaar) en Leana (19 jaar) en wij werken fulltime bij Alpine Sports als skileraressen. We zijn daar al werkzaam sinds 2020 en 2022 en doen dit met veel passie!

Waarom hebben jullie de opleiding tot leraar gevolgd?

Bridget: Vanuit de opleiding Sport & Beweging heb ik de specialisatie tot skileraar gevolgd. Tijdens mijn stage bij Alpine Sports kwam ik tot de realisatie dat ik hier nooit meer weg wil.

Leana: Sinds dat ik 9 jaar oud ben zit ik in het kids team van Alpine Sports. Toen ik 16 was kon ik met de anderen uit mijn team de niveau 2-opleiding doen. Dat wilde ik graag omdat ik skiën heel leuk vind. Uiteindelijk ben ik zelfs doorgegroeid en heb ik de 3- en nu ook de 4.1-opleiding afgerond.

⁠Welke opleiding heb je gedaan en hoe vond je die?

Bridget: Ik heb zowel Nederlandse als Oostenrijkse opleidingen gevolgd. Ik begon met een niveau 2-opleiding, gevolgd door het behalen van mijn Anwärter en vervolgens de 4.1-opleiding. De niveau 2-opleiding en het behalen van de Anwärter waren leuk om te volgen, maar na het volgen van de 4.1 is mijn kijk op het lesgeven veranderd. Ik begrijp nu veel beter waarom en hoe een techniek eruit moet zien en kan mensen veel effectiever helpen.

Leana: Ik heb de niveau 2-, 3- en 4.1-opleidingen gevolgd. Ik vond alle drie mijn opleidingen superleuk en vooral de opbouw hierin. Nu ik terugkijk op de opleidingen vond ik de niveau 4.1-opleiding het leukste door de diepgang die deze opleiding heeft.

Wat was een van de leukste momenten tijdens de opleiding?

Bridget: Het terreinskiën! Ik voelde me heel vrij in het terrein. Dit was een heerlijk gevoel. Ook het dynamisch skiën (onder hoge snelheid skiën) vond ik leuk, omdat je je eigen grens kan verleggen en meer power kan gaan gebruiken.

Leana: Het buckelskiën vond ik heel gaaf. Daar had ik wel al wat ervaring mee, maar kon dit tijdens de sneeuwweek meer gaan toepassen en dat lukte goed. Ook het dynamisch skiën inclusief het stukje theorie (mechanica) vond ik leuk. Hier werd ik bewuster van waarom ik bepaalde bewegingen maak.

Raden jullie de opleiding aan?

Wij raden de 4.1-opleiding zeker aan! Zeker voor de skiërs die buiten het lesgeven om meer willen leren over hun eigen techniek, omdat je hier veel dieper op ingaat. Je leert veel op iedere skitechniek en krijgt veel nieuwe ervaringen.

Wat is jullie leukste moment als leraar?

Onze leukste momenten zijn toch wel de kidsteams. Dat zijn kinderen die als sport skiën, vergevorderd zijn en heel veel motivatie hebben. Met deze kinderen kun je echt diep op de stof ingaan. Daarnaast maakt natuurlijk de persoonlijke band die je met klanten hebt maakt het werk heel mooi.

Willen jullie nog iets kwijt?

Tot slot raden wij iedereen aan met een passie voor skiën om de niveau 2-opleiding te doen, om onze collega in dit gave werkveld te worden. Voor jong en oud, de niveau 2-opleiding is heel laagdrempelig en daarna kan je het zelf zo veel mogelijk uitbreiden.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues