Sluit deze melding
Menu
parasnowboarden

Het parasnowboarden - ook wel aangepast snowboarden genoemd - is de benaming voor snowboarden met een lichamelijke beperking en bestaat uit de disciplines snowboardcross en banked slalom. De laatste discipline is in het seizoen 2014-2015 voor het eerst geïntroduceerd.

Categorieën

Atleten strijden in drie categorieën op basis van hun functionele mogelijkheden, de upper limb (beperking van het bovenlichaam) en lower limb 1 (beperking van het hele been) en lower limb 2 (beperking onder de knie) categorie. Er is in tegenstelling tot het aangepast alpineskiën geen factorsysteem voor de atleten binnen deze categorieën.

Het parasnowboarden is een hele jonge sport en sinds enkele jaren heeft de IPC Alpine Skiing deze sport geadopteerd. Afgelopen Winterspelen stond het aangepast snowboarden voor het eerst op het programma met de snowboardcross voor atleten in de lower limb categorie. Bibian Mentel zorgde daar voor Nederlands goud.

Komend jaar wordt het volledige programma van het aangepast snowboard ondersteund en uitgevoerd door de Nederlandse Ski Vereniging en erkent door NOC*NSF.

Nationale selectie parasnowboarden
 • Mike Ultee 2014
  Mike Ultee
  Parasnowboarden
 • Lisa Bunschoten 2014
  Lisa Bunschoten
  Parasnowboarden
 • Chris Vos 2014
  Chris Vos
  Parasnowboarden
 • Frank Germann website
  Frank Germann
  Coach parasnowboarden
Talentontwikkeling parasnowboarden
 • Rense van Beek profielfoto website
  Renske van Beek
  Parasnowboarden
 • Enya van Egmond2 2015
  Enya van Egmond
  Parasnowboarden
Sponsoren